На два місяці протерміноване дитяче харчування, цвілі сири та гнилі банани: рейд столичним супермаркетом просто лякає (фото)

Гнилі банани і виноград, цвілі ананаси та сир, на два місяці протерміноване дитяче харчування – такий результат перевірки одного зі столичних супермаркетів. У приміщеннях магазину – бруд і антисанітарія. Продуктів, термін дії яких давно збіг, спілка споживачів виявила на суму у понад 2 тисячі гривень.

Громадські ревізори завітали до супермаркету, на який найбільше скаржилися кияни. Він розташовується на вулиці Гонгадзе, 20. Перше порушення виявили одразу ж на вході: в куточку споживача висить переповнена книга скарг, але на нарікання адміністрація ніяк не реагує. «Є скарги, а відповідей немає. Заходи не вжиті – люди так і пишуть», – кажуть ревізори.

Далі – відділ фруктів. І тут розчарування: всі банани, ананаси, виноград гнилі, але їх продають.

«Вони мають право продавати товар, який має товарний вигляд. Цей товарного вигляду немає, але його продовжують продавати далі», – кажуть фахівці.

Не ліпше і в молочному відділі. Тут усю поличку холодильника займає сир, який зіпсувався через неправильні умови зберігання. В упаковці пліснява, і аж ніяк не благородна. Якщо ж неякісний товар помітили лише вдома, експерти радять негайно звернутися до адміністрації закладу.

«Як ви здогадуєтеся, це не шляхетна цвіль, будьте уважні! Повернути його можна, якщо швидко це зробити. Якщо мине через два-три дні, вони скажуть: «Ви самі його на підвіконні залишили, і він у вас згнив», – пояснює виконавчий директор ВГО «Союзу споживачів України» Максим Несміянов.

Сам холодильник, у якому зберігається «молочка», зламаний, однак міняти його чи хоча би відремонтувати тут, вочевидь, не планують. Під ним – брудно. Персонал на це лише розводить руками.

Та найбільше жахіття чекало нас у рибному відділі. На мийних поверхнях брудно, поруч лежать старі ганчірки. Посуд, у якому розкладена риба, бруднющий. Ще й неподалік – пліснява скумбрія. Це прямий шлях до кишкових отруєнь.

«Пакування брудне, антисанітарія. Можливо, риба була якісна, але, потрапивши в цей розсіл, стане небезпечною для вашого здоров’я», – наголошує Максим Несміянов.

Пояснити, чому в магазині так багато протермінованих харчів, працівники не в змозі. Всі питання ігнорують та йдуть геть.

Зрештою, дочекалися адміністратора магазину. Той каже: ідеальних магазинів не існує.

Репортаж з перевірки – від журналістки «5 каналу» Дар’ї Цисарук

Share